Vandaag is de  verjaardag van Vladimir Tatlin ( 28 december 1885Moskou, 31 mei 1953 )      een Russisch kunstschilder                               en beeldhouwer

 

     Tatlin werd geboren in   de Oekraïense  stad   Charkov als zoon van een spoorwegingenieur en een  dichteres.  Hij begon zijn kunstenaarscarrière als schilder van           iconen in Moskou, waar hij ook de Moskouse school  voor  schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur bezocht.

                 

Tatlin werd beroemd vanwege zijn ontwerp voor het Monument voor de Derde Internationale, ook wel bekend als de Tatlintoren. Het ontwerp uit 1920 bestond uit een toren van ijzer, glas en metaal die een derde groter was dan de Eiffeltoren. Het is een dubbele helix, net als DNA, die drie duidelijke geometrische vormen onderscheidt. Deze geometrische vormen, overdekt met glas, moesten op verschillende snelheden draaien. De onderste, een kubus een keer per jaar, de middelste, een pyramide, een keer per maand en de bovenste een cilinder moest een keer per dag roteren. De toren is helaas nooit gerealiseerd.

 

 

 

 

 

 

            

Tatlin stond met zijn 'hoekreliëfs' aan de wieg van het constructivisme. Deze 'hoekreliëfs' waren constructies van onder andere hout en staal die opgehangen werden in de hoek van een muur. Hij wilde hiermee de traditionele opvatting over kunst ter discussie stellen.

Een hoekrelief van Tatlin

Contructivistische posters

    

Ook bouwde Tatlin een vliegmachine of beter gezegd vleugelmachine ( zeer onwaarschijnlijk dat deze machine evenals mijn eigen vleugelmachine ooit het luchtruim onveilig zou maken)  :  Letatlin :  Letat is het russiche woord voor vliegen  .  Letalin vertoont  veel overeenkomsten met Leonardo DaVinci's Ornithopter. (uit het grieks: ornithos is vogel en pteron is vleugel: een machine om te vliegen door middel van het klapwieken van vleugels)

  

Vleugelmachine Peter Schudde